Как да се представим добре на интервю за работа

Интервюто за работа никога не е лесна задача – само за час, а понякога и по-малко, трябва да впечатлите някой напълно непознат, като представите всичко онова, което знаете и умеете по най-добрия възможен начин. Но и тук, като всяко друго нещо, има трикове, които да ви помогнат да подобрите шансовете си за успех. Пътят към желаната оферта за работа е да излъчвате увереност, да сте позитивни и да сте в състояние да докажете, че отговаряте на изискванията за дадената позиция. И за да сте максимално подготвени за това, което ви предстои, сме ви подготвили няколко конкретни кариерни съвета.

#1 Подготовка
Обикновено поне част от въпросите на интервюто за работа са малко или много „клиширани“:
– Защо смятате, че сте подходящ за тази позиция?
– Къде се виждате след 5 години?
– Каква заплата очаквате? 
– Кои са силните и слабите ви страни?
– Дайте пример за конфликтна ситуация, с която сте се справил успешно?


Помислете за всички въпроси от този тип, които можете да очаквате. Включително и за неудобните питания във връзка с пропуски в автобиографията ви, например ако сте прекъсвали работата си за известно време или ако нямате достатъчно опит за конкретната позиция, за която кандидатствате. Обмислете най-добрия отговор, който можете да дадете предварително, още преди срещата. Така не само ще сте по-добре подготвени и спокойни, но и ще успеете да създадете максимално добро впечатление.

Не забравяйте, че и вие имате възможност да задавате въпроси. Това показва ангажираност с работната позиция и работодателя и може да се приеме за положителен сигнал за интереса ви. Затова задължително преценете какво бихте искали да попитате в края на интервюто. Все пак нека първият ви въпрос не е за заплатата, особено, ако това е и първото ви интервю при този работодател. Но пък можете да попитате неща като:
– Какви са ежедневните задължения на конкретната позиция? – с този въпрос получавате възможност да научите повече за позицията и максимално обективно да прецените дали е подходяща за вас
– Какви са очакванията ви към човека, който изпълнява тази роля през първите три месеца/година? – това ще ви помогне да разберете към какво да се стремите, за да продължите да напредвате в компанията
– Каква е типичната кариерна пътека за човек на позицията, за която търсите специалист в момента? – това ще ви помогне да разберете какво кариерно развитие можете да очаквате и в какъв времеви хоризонт
– Как бихте описали културата на компанията? / Кои качества се оценяват най-високо в компанията? – съвсем буквално, това е отличен опит да разберете повече за културата на компанията и доколко тя би ви паснала
– Какви са следващите стъпки в процеса по подбор? – този въпрос ще ви даде повече яснота какво да очаквате и как да си планирате времето.

#2 Потърсете повече информация за компанията
Без значение дали изрично ще ви попитат какво знаете за работодателя, при който се явявате на интервю (още един от въпросите, които можете да очаквате!), едно от задължителните неща, които трябва да направите преди събеседването, е да се запознаете с профила и дейността му. Посетете сайта на компанията, а ако тя е част от международна група, посетете и сайта на компанията-майка. Опитайте се да си съставите максимално детайлен профил за дейността, мисията и ценностите на организацията. Потърсете информация за нея в медиите. Понякога и просто търсене в Google е достатъчно. Ще създадете добро впечатление, ако по време на разговора с интервюиращия, включите в отговорите си и неща, които сте научили.

Ако преди срещата вече знаете името на човека, който ще ви интервюира, потърсете информация и за него.

#3 Планирайте
Не чакайте последния момент, за да се подготвите. Потърсете точния адрес на компанията и обмислете как ще се придвижите до там. Част от планирането е и това да не закъснявате. Не прави добро впечатление, ако се появите по-късно от уговорения час – показва лошо планиране или слаб приоритет на срещата. Затова е по-добре да предвидите да сте на място 5-10 минути по-рано, всичко се случва.

Принтирайте резервно копие на резюмето си, както и препоръките от други хора, с които разполагате. Носете си химикалка и лист хартия.

Ако направите всичко това предварително, ще си спестите не малко стрес преди и по време на самото интервю. Спокойствието, което ще имате, ще ви помогне да излъчвате и нужната увереност.

#4 Опитайте се да запазите спокойствие
Така плавно преминаваме и към следващия съвет – по време на интервюто за работа се опитайте да запазите спокойствие и да се отпуснете. Имайте предвид, че езикът на тялото говори също толкова много неща, колкото и вашите отговори на въпросите.

Запазете нормална стойка – нито много отпусната, ниво прекалено стегната. Избягвайте кръстосването на ръце, което се смята за знак за резервираност и „затваряне“ към събеседника. За дамите е препоръчително да оставят чантите си настрана, а не да ги държат в себе си, тъй като това би се изтълкувало като резервираност и несигурност.

Не бъдете припряни. Стремете се да изслушате целия въпрос и след това да отговорите. Така ще си спечелите и повече време, за да обмислите отговора си.

#5 Покажете какво знаете
Когато отговаряте на въпроси, се опитайте да свържете отговорите си с това, което знаете за компанията. А когато говорите за постиженията си в работата, свържете ги с това, което компанията търси. Така ще успеете да внушите съответствие между вашия опит и изискванията на компанията. Отговорите ви трябва да са кратки и ясни, като определено ще бъде във ваша полза, ако давате примери.

#6 Облечете се подходящо
Искаме или не, но е факт, че първото впечатление, което ще направите на потенциалния работодател, е от голямо значение. Затова независимо от работната среда, облечете се професионално. Още в деня преди събеседването изберете с какви дрехи да отидете. Нека те да бъдат удобни и представителни, подходящи за позицията, за която кандидатствате и за стила на обличане в компанията, ако имате поглед върху него.

Имайте предвид, че всяка компания има и неписани дрескод правила. При всички случаи няма да сбъркате, ако се облечете малко по-официално, а не неглиже. Ако се явявате на работа във финансова институция, е по-добре да сте с костюм, но на повечето места е напълно достатъчно да сте спретнати и в business casual стил, т.е. дънки и риза също могат да са приемлив вариант. За жените универсалните съвети са да не са с твърде разголени дрехи или с прекалено много бижута. Семплият вид винаги е най-добър.

#7 Благодарете след края на интервюто
Етикетът изисква след края на интервюто да благодарите на интервюиращия. В рамките на 24 часа е хубаво да напишете кратък имейл, с който да заявите интереса си за позицията, като можете да добавите и нещо, което сте забравили да кажете на интервюто. Това се оценява положително.

Източник: Karieri.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *