Как да се храним през есента, за да сме здрави през зимата

С настъпването на есента е важно да приспособим менюто си към храните, типични за този сезон, за да подпомогнем организма си да се адаптира към променящата се среда. През есента има голямо разнообразие на вкусни, цветни и полезни сезонни плодове и зеленчуци, а чрез тях ще предоставим на тялото си всичко необходимо, от което има нужда, за да бъде здраво и жизнено. Ето някои от тях:

Тиква
Тиквата е перфектният есенен плод. Оранжевият цвят на плода се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава дори този в морковите. Съдържанието на фибри, калий и витамин С в нея помагат за поддържане здравето на сърцето. Тиквата съдържа каротеноиди, които функционират като антиоксиданти, а те се свързват с по-нисък риск от рак на гърдата, стомаха и панкреаса. Благодарение на ниското съдържание на натрий и високото на калий, тя е най-добрият естествен диуретик, който премахва оттоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезият пък подобряват паметта и дейността на нервната система.

Цвекло
Червеното цвекло е богат източник на микро- и макроелементи. Съдържа монозахариди, растителни влакна, фолиева киселина, полезни захари, белтъчини и въглехидрати. Добавено към дневното меню, червеното цвекло може да нормализира нивата на кръвното налягане и да се отрази релаксиращо над сърдечния мускул. Сокът от цвеклото действа съдоразширяващо и редуцира натрупванията на калций, което причинява втвърдяване на артериите. То трябва да присъства в менюто ни през този сезон, защото има и противовъзпалителни свойства.

Карфиол
Карфиолът е източник на фибри и антиоксиданти. Редовната му консумация помага за укрепване на костите, засилване на имунната система и превенцията срещу рак. Карфиолът съдържа висока нива на витамин В4 (холин), а той съдейства за поддържане на здрава нервна система. освен това, предотвратяване натрупване на холестерол в черния дроб. Карфиолът е една от най-богатите и полезни храни през есента.

Ябълки
Те са много добър източник на пектин и целулоза, съсредоточени предимно в кората и семките. В ябълките се съдържат ябълчна и лимонена киселина, флавоноиди, витамини, полезен набор от минерали с превес на калий и бор. Установено, че ябълката е сред храните с най-висока концентрация на антиоксдиантни съединения.  А те помагат в борбата с рака, както и забавят процеса на стареене, заради намаляването на свободните радикали. Консумацията на една ябълка всекидневно пък помага за понижаването на холестерола.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *