Няма да повярвате! Това в миналото се е смятало за неприлично

Любопитни факти от историята на различни народи, предоставени от сайта nationaljournal.ru.

1. В салоните през 19 в. се е смятало за неприлично, ако мъж покани на танц една дама повече от 3 пъти. След втория танц той бил длъжен да обяви годеж.

2. В САЩ се смята за неприлично да се гледат хората през огледало.

3. Ръкавиците някога са били само домашен аксесоар. Въпреки че хората си купували всякакви ръкавици – спортни, бални, за лов, за лакеи, те били носени само у дома, тъй като било неприлично да се слагат на улицата.

4. През 20-те години на 20 в. в руските училища се смятало за неприлично да се пише грамотно, тъй като това не било пролетарско. Дори се пишели доноси, когато някой пишел твърде грамотно.

5. Във Великобритания се смятало за неприлично да се плете пред хора. И до днес се разказват забавни истории, свързани с това разбиране. През последните години обаче плетенето става все популярно сред мъжете.

6. В България дълго време е било неприлично мъжете да изпиват по-малко от половин литър вино, когато са на гости. Умерената консумация на вино била признак за негостоприемност.

7. По време на японска чаена церемония се смятало за неприлично да се седи със скръстени крака. Да се изтягат крака към човека до вас пък е знак за върховна невъзпитаност. Поради това участниците в церемонията седят на петите си.

8. В Русия през 19-20 в. се смятало за съвършено неприлично да наемаш участък земя, по-малък от 10-12 000 дка.

9. Според правилата на добрия тон, които са действали в Русия, в много случаи да се разговаря с някого било неприлично. Когато някой влизал в стая, не било прието да се оглежда от глава до пети, тъй като по този начин се поставял в неловко положение.

10. В Тайланд се смятало за неприлично да се докосва главата на събеседника и да се потупва по рамото. Това се смята за нежност. Публичната проява на нежности в тази страна е неприлично./profit.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *