Местят търговците на грозде и зеле от кооперативния пазар след жалба на живеещите в района! Оси влизат в апартаментите, а от разваленото зеле се носи отвратителна миризма

Търговци на грозде са окупирали с касетки няколко жилищни блока в района на кооперативния пазар в Дупница. Живеещите там се жалват в общината, че оси, които се събират около гроздето, влизат в апартаментите им, и че трудно паркират автомобилите си заради касетките с грозде. Вчера на кооперативния пазар имаше няколко търговци на грозде, а в района кръжаха оси и малки мухи коминарки. В събота, когато е пазарният ден в Дупница, идва търговец на грозде, който на място на пазара го мели със специална машина, а районът около сергията му се превръща в пързалка от гроздовия сок.

Въпреки че цената на гроздето в Дупница е висока – 1.10-1.20 лв., купувачи не липсват. Миналата година дупничани купуваха грозде за вино на цени до 70 ст. за килограм. Тази година обаче реколтата в Дупнишко е слаба заради студената пролет и късните слани.

Живеещите в блоковете до кооперативния пазар са изразили недоволството си пред общината, че като приключат проблемите им около тържището с гроздето, през октомври започва продажбата на зелето. Пред блоковете им се нареждат цели кули със зелки, които при дъжд и снеговалеж разнасят отвратителна миризма, тъй като горните листа на зелето се развалят. Зеле на пазара в Дупница се продава от средата на октомври до края на декември.

Зам. кметът на община Дупница Крум Милев по повод жалбата на живеещите в района на кооперативния пазар заяви: „След жалбата на гражданите екипи от общината и от Агенцията по храните извършиха проверка на кооперативния пазар. На заседание на ОбС ще се гласува дали да се премести пазарът на грозде на някогашния животински пазар другия край на Дупница, където в близост няма жилища. На търговците е даден срок да продават гроздето до края на тази седмица. Едва след гласуването на Общинския съвет търговията ще се възобнови, но вече на бившия животински пазар.

Определено е и място за продажба на зеле, което е зад сергиите за промишлени стоки на пазара“, заяви Кр. Милев. Вчера пък търговците заявиха, че не са доволни от новите места, тъй като клиентите от години ги търсят на кооперативния пазар и местенето им ще доведе до спад в търговията, докато клиентите научат новото място.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *