Паркинг на джамията в с. Рибново скара мюсюлманското настоятелство с общината

Настоятелството на джамията в гърменското с. Рибново вчера се разлюти на общината и отказа да следи какво става на паркинга, направен преди 1,5 г. в покрайнините на селото в местността Рудината.

„Мюсюлманско настоятелство преустановява дейността си, свързана с паркинга, и обявява, че вече въпросното място няма да бъде паркинг, както и няма да събираме наем. Не искаме да поемаме чужда вина. В случай на нанесени щети по автомобилите, молим собствениците да се обръщат към органите на реда”, публикува администраторът на страницата на Джамия Рибново и хвърли камъните в градината на общинския кмет Феим Иса, който им обещал да подмени оградата около паркинга, да изравни терена с инертни материали, да постави улично осветление и да назначи охрана, но в крайна сметка нито има осветление, нито охранител.

Проучване на „Струма” установи, че има конкретен повод за сърдития пост – предишната вечер от няколко коли, оставени на паркинга, били демонтирани различни части и собствениците на автомобилите решили да търсят сметка от настоятелството джамията.

Паркингът всъщност е на мястото, определено преди време от джамийското настоятелство за ново гробище, но впоследствие имамът се отказал и разширил старото гробище, а теренът останал пустеещ. Тогава настоятелството и общинският кмет влезли в сговор за орташко ползване на мястото. Според договорката теренът си остава собственост на джамийското настоятелство, общината го прави осветен паркинг, а настоятелството започва да събира пари за ползването му с идея парите да отиват за поддръжка на джамиите.

Кметът Ф. Иса действително подменил разрушените части на оградата и изравнил терена, поставил наблизо и стълбове за улично осветление, а джамийското настоятелство се заело да събира пари от паркираните автомобили.

Оказало се обаче, че на рибновалии хич не им се плаща.

„Откакто съществува паркингът – около година и половина, има постъпления около 1000 лв. В същото време на паркинга има около 60 автомобила. Всеки сам може да си направи сметка, колко съвестно е плащано за използваното място. Последното плащане пък е от преди два месеца. В същото време има автомобили, които са там вече от година, но все още собствениците им не са сметнали за нужно да си платят”, коментираха от настоятелството.

Оттук са на мнение, че главен виновник за положението с паркинга е общинското кметство, което не си изпълнило ангажиментите към тях, и докато наоколо не светне и не се появи охранител, те се оттеглят от обекта.

„До 2 седмици ще поставим лампи на уличните стълбове, които монтирахме, но не виждам защо общината трябва да охранява паркинг на джамийското настоятелство, който при това ще събира пари от хората за свои нужди, не виждам и каква е вината на общината за това, че хората не искат да плащат – коментира вчера за „Струма” Ф. Иса. – Паркингът си е тяхна собственост, ние само помогнахме да се облагороди теренът и ако искат да пазят колите от посегателства, нека си сложат видеонаблюдение”, посъветва ги той.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *