Работодатели и синдикати подкрепиха премахването на пътните блокади

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Българи, Съюзът за стопанска инициатива и синдикатите от КНСБ подкрепиха премахването на палатковите лагери, с които бяха блокирани ключови кръстовища и пътни артерии в София и още няколко града.

В писмо до премиера Борисов от КРИБ благодарят за бързата реакция, след като на 4 август са писали до вицепремиера Томислав Дончев, до здравния и до социалния министър. Тогава регионалните организации на КРИБ в страната настояха за ред, свобода на придвижване и осигуряване на нормален бизнес трафик, което да гарантира нормална стопанска дейност.

Блокадите на възлови пътни артерии, свързващи важни търговски зони или населени места, оказват твърде негативно влияние върху нормалното функциониране, снабдяване и търговска дейност на компаниите и допълнително влошават усложнената икономическа обстановка, породена от пандемията COVID-19, смятат от КРИБ.

В тази връзка клоновете на КРИБ в страната молят да бъде издадена заповед за провеждане на протести на точно определени места, подходящи за целта, и за спазване на строги противоепидемични мерки като се оказва контрол върху изпълнението на заповедта.

Естествено неотменимо право на българските граждани е правото на протест, но той може и трябва да е в рамките на закона, без да нарушава правата на останалите граждани и възможността да осъществяват своите икономически и други дейности, се казва още в писмото.

Считаме, че освен това по този начин ще бъде гарантирано и изпълнението на Тристранното споразумение, което КРИБ подписа заедно с правителството и синдикатите, и чиито хоризонт е изтичането на мандата на това правителство, завършва писмото до премиера Борисов.

За Съюза за стопанска инициатива като национално представителна работодателска организация, защитаваща интересите на микро, малкия и средния бизнес в страната, е от изключителна важност осигуряването на нормални условия за функционирането на бизнеса и за възстановяването му от кризата с COVID-19, включително осигуряване на нормалното движение и логистичното му обезпечаване в големите градове. Това пишат в позицията си от Съюза за стопанска инициатива във връзка с възстановяване на движението по възловите кръстовища в големите градове.

През последната седмица редица наши членове съобщиха за нови затруднения, които изпитват при обезпечаване на регулярната си дейност поради реорганизацията на движението в столицата и в някои от големите градове в страната във връзка с блокадите на възлови кръстовища. Зачитайки конституционно гарантираното право на всеки гражданин да изразява своето мнение и неговата най-ярката еманация – правото на мирни сбрания и манифестации, ние смятаме, че тези действия не следва да водят до съществено накърняване на правата и законните интереси на останалите граждани и на възможността на бизнеса да обезпечава логистично дейността си.

Разпространението на COVID-19 и приложените мерки за ограничаване на заразата оказаха съществени неблагоприятни последици върху микро- и макроикономическия климат, като едни от най-засегнатите предприятия са именно микро-, малките и средни предприятия и самостоятелно заетите икономически субекти. Вирусът вече доведе, а предстои да предизвика и още изменения в структурата на икономиката ни, последиците от които все още трудно могат да бъдат прогнозирани.

Не малка част от нашите членове вече се възползваха от мерките за подпомагане на бизнеса за справянето с неблагоприятните икономически последици, като ние подкрепяме продължаването на мерките в дългосрочен план. Пред социалните партньори предстои също да оценят ефекта от прилагането на мярката за подкрепа на заетостта, придобила популярност като мярката „60/40“, и да работят по новите й параметри съобразени с актуалната микроикономическа обстановка в страната.

Според нашите анализатори от особена важност е продължаване на целенасочената политика за създаване на работещи механизми за запазване на заетостта и създаване на нови работни места, с фокус към младежката заетост, улесняване на достъпа до социални услуги, развитие на системата за образование, обучение и развитие на уменията чрез оптимално използване на осигурения за държавата ни ресурс от новите европейски програми за отговор на кризата с COVID-19.

Инициативата REACT EU за преодоляване на социално-икономическите последици, по която за България са предвидени 656 млн. лева, които ще бъдат на разположение през септември 2020 г., както и предстоящите грантови схеми на Инструмента за възстановяване и устойчивост, по който за България са предвидени 7,730 млрд. лева.

Съюзът за стопанска инициатива подкрепя възстановяването на движението по възловите кръстовища в големите градове и по пътищата на страната, което в описаната икономическа обстановка е от съществено значение за осигуряване на нормалното движение и логистичното обезпечаване на бизнеса и на гражданите, се казва в позицията.

В продължение на вече изразената позиция на КНСБ относно обществено-политическата ситуация в страната, бихме искали да подчертаем отново, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема, заявяват в позицията си от профсъюза. 

Заставаме зад всеки, който по този начин иска да отстоява исканията си в социално-икономическата област, да изразява своите позиции и възгледи. В същото време провеждането на протестни действия не трябва да нарушава свободата и конституционните права на всички останали граждани, които имат своите причини да не участват в тях. 

Съгласно закона процедурата за организиране на протест е уведомителна, органите на реда съдействат за нормалното протичане, а организаторите имат ангажимент да вземат необходимите мерки за осигуряване на реда. Това гарантира както мирно протичане, така и че няма да бъдат засегнати нечии права. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни. 

 КНСБ има най-голям опит в организирането на успешни и мирни протести в България и винаги е апелирала за спазване на законите при провеждане на протестни действия, за да се гарантират здравето и безопасността на участниците и на всички останали граждани, се казва още в позицията.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *