Срещу 166 000 лв. за луксозен семинар извън Благоевград ОД „Земеделие“ ще обучи за ден 340 служители как да дават под наем земеделски земи

138 291,66 лв. без ДДС хвърля Областна дирекция „Земеделие” – Благоевград, за да повиши компетентността на 340 служители в луксозен обучителен семинар, организиран извън Благоевград. С ДДС сумата е 166 000 лв. Това означава, че за ограмотяването на всеки от т. нар. специалисти държавата ще похарчи по 490 лв. За сравнение, земеделските стопани, които досега бяха изключени от обхвата за подпомагане, ще получат компенсаторно плащане в размер на 50 лв. на хектар.

Планираният харч става ясен от обществена поръчка, обявена в навечерието на най-голямата криза, която ни очаквала тази зима заради световната пандемия от коронавирус, както твърди Бойко Борисов.

От поръчката изобщо не може да се разбере защо семинарът ще се провежда извън Благоевград, макар и да е препоръчано той да е на максимум 100 км от областния център на Пиринско, защо трябва да се плащат транспортиране на семинаристите до избрания град и обратно, хотелски нощувки, 3 изхранвания на ден, 3 кафе паузи. Отделно фирмата, която ще бъде избрана за организатор на мероприятието, ще трябва да предвиди в сумата наемане на зала за обучение, техника и лекторски хонорар за 8  часа, тоест за 1 ден, в който ще премине цялото обучение.

За същия този ден служителите от Областна дирекция „Земеделие” – Благоевград, ръководена от Кирил Укев, и от 14-те общински служби по земеделие ще трябва да усвоят материята на общо 7 теми, сред които как да сключват споразумения за ползване на земеделски земи /основната им дейност от много години/, да усвоят системата за идентификация на земеделските парцели, да се научат да работят с интегрирана информационна система ФЕРМА (FERMA) под OS Windows, да вникнат в тънкостите на управлението и разпореждането на земи от Държавен поземлен фонд, както и как да обменят данни между централната служба в Благоевград и филиалите й по общини. По всяка от темите ще се обучават  целеви групи от 40 до 60 души.

След като се изучат, хапнат добре, разпуснат и преспят в избрания им хотел, земеделските служители ще бъдат извозени обратно до родните им места и ще се заемат с обичайните си задачи. Вероятно очакванията са от този ден нататък производителите на пипер и животновъдите в Югозапада да започнат да бъдат обслужвани по европейски, а земеделието да стане най-безпроблемният ресор.

Ведомството на Десислава Танева далеч не е единственото, което в тези смутни дни харчи пари като за последно.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Снимка Кирил Укев

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. Яна

    Защо авторката на статията някак си „съвсем случайно“ е пропуснала да спомене, че средствата за обучение на служителите са осугурени с проект по Оперативна програма „Добро управление“ финансиран чрез ЕСФ от Европейския съюз??

    Отговори
  2. безработен

    напразно харчене на народни пари.това обучение може да се проведе по друг начин,без харчене на толкова пари.през цялата тази пандемия,тези калинки ходеха на работа през два дни,сега ще увеличите и заплатите им,и отгоре на това ще харчите толкова пари.токова разхищение го няма никъде.

    Отговори
  3. Буболечко Калинков

    Пир по време на чума! Калинките друго не знаят и не могат.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *