Съветникът К. Илиев с питане до кмета на Благоевград: Колко юристи има на щат в общинската администрация и защо са платени 6900 лв. на външен адвокат за услуга, оценена на 1000 лв.?

Въз основа на коя тарифа е определен и изплатен хонорар от 6900 лв. на външен за общинската администрация адвокат за ангажимент, за който съдът е присъдил възнаграждение от 1000 лв.? Отговор на този въпрос очаква общинският съветник от ГЕРБ Кирил Илиев, който вчера официално внесе питането си до кметския екип в Благоевград.

Конкретната причина за поставените поредица неудобни въпроси, свързани с работата на юридическия отдел и практиката да се ангажират външни прависти, са отхвърлените претенции на общината за размера на хонорара по делото, свързано със строителството на подлез в кв. „Грамада“. Четвърто отделение на ВАС се произнесе в полза на общината по казуса, но отхвърли искането на тогавашния кмет Р. Томов загубилата страна да заплати на наетия от общината адвокат наброения му хонорар от 6900 лв. За писменото становище, представено от юриста по делото, и като се е съобразил с неговата сложност, ВАС е преценил, че възнаграждението не може да е повече от 1000 лв.

„Този случай повдига доста въпроси“, коментира съветникът К. Илиев и изброи: „На какъв принцип община Благоевград наема външни юристи? Колко пари от общинската хазна са изплатени за такива услуги от ноември 2019 г. досега? Колко щатни прависти работят във всички отдели на Общинска администрация и дали в длъжностната им характеристика влиза задължението да представляват работодателя си във връзка с юридическата им компетентност? Какво ще стане с непризнатите 5900 лв. и ще си ги поиска ли общината обратно от юриста?”.

Кирил Илиев, който е доктор по международно право и международни отношения и преподавател по юридически дисциплини във Висшето училище по телекомуникации и пощи в София, призна, че минути след като депозирал питането си, разбрал, че друг адвокат, член на ОИК от квотата на БСП, редовно представлява община Благоевград по делата, заведени от освободените общински служители от  хуманитарния сектор, и предположи, че става въпрос за утвърдена вече практика в кметството да се плащат щедри хонорари на външни лица, вместо да се ползват кметските чиновници, които са на заплати, предположи съветникът.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *