ТЕНДЕНЦИЯ! Вдигат наема на общинските земеделски земи в Кюстендилско, по търговете арендатори си водят хора, за да вземат повече площи и да печелят от субсидии

Община Кюстендил не е актуализирала размера на цените на наема на земеделски земи от 2008 година, алармира агрономът и съветник Невенка Панчева. Разработената наредба е по времето, когато не е имало земеделски субсидии, средната работна заплата е била далеч по-ниска от сегашната и е нямало инфлация, заяви тя. По думите й, когато оценител изготвя оценката на съответните земи, той изхожда от споменатите компоненти, включително и категорията на земята.
В сравнение с цените от държавния поземлен фонд общинските са значително по-ниски. Ежегодно МЗХ изготвя със своя заповед и определя за всички райони на страната, включително и за община Кюстендил наемната цена за всяко землище за съответната стопанска година, поясни тя. За тази година са утвърдени начални, тръжни цени за земи от държавния поземлен фонд – 35 лв. за нает декар, за сравнение, общинската наемна цена е 7 лв. за декар на земи от 10 категория, 8 лева за 9 категория, 9 лева за 8 категория, 10 лева за седма категория, 12 лева за шеста категория, за пета категория – 14 лева, четвърта категория – 15 лева, трета категория -16 лева, втора категория – 24 лева, за неполивни условия. Тази година в масивите дължимото рентно плащане в Кюстендил, което се дължи на лица, чиито имоти се ползват като т.н. бели петна, варира между 20 и 47 лева, в Копиловци е 49 лева на дка, в Жиленци и Долно село – 27лв., Драговищица – 46 лева, 30 лева в Цървеняно.

„Парадоксът е, че ако например в село Цървеняно един арендатор наема 100 дка и плаща 800 лева за 9 категория, получава субсидия 51 лв. на декар, или 5100 лева, без да е влизал в имота. Той е наел земята, но не я използва по предназначение, не отглежда едногодишни култури, въпреки че нивата е за такива. Използва се или не земята за паша на животни, това за мен са „субсидиантите“. Ние вървим като социална община, защото едва ли не ще има отказ от наемателите. Наемателите се уреждат, водят по двама-трима свои хора на търговете, за да могат да наемат имотите, защото са печеливши и защото трябва да гонят субсидиите, а общината ще вземе жълти стотинки. Това не е справедливо“, обясни агрономът Невенка Панчева.

Местният парламент прие да актуализира размера на годишната наемна цена на декар на отдаваните под наем земеделски имоти от общинския поземлен фонд. Корекцията на цените за неполивни – за втора категория от 24 лева става на 28,80, трета категория – от 16 лева на 19,20, четвърта категория от 15 лева на 18, пета категория от 14 лева на 16,80 лева, шеста категория от 12 лева на 16,40 лв.

„Сигурно агрономката има право. До нашия имот в село Слокощица например някой през пролетта посади картофи на много голяма площ. Оттогава не се появи, а пространството е огромно. Сигурно вече зеленчукът ще изсъхне, нито ги е поливал, нито орал, изобщо никакви грижи, явно го прави само за субсидията”, коментира пенсионер от населеното място. 

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *