Учени: Канелата помага срещу диабет

Канелата подобрява контрола на захар в кръвта при хора с предиабет и може да забави развитието му до диабет, смятат учени. Резултатите от направените от тях проучвания са публикувани в списание „Journal of the Endocrine Society”.

Група учени от САЩ, Германия и Южна Корея са направили клинични изследвания за влиянието на канелата върху контрола на захар в кръвта при хора с предиабет.

В изследването са участвали 51 човека, предразположени към диабет, но на които още не им е била поставена диагноза. На доброволците в продължение на 12 седмици им е давана по 500 милиграма канела на капсули или плацебо.

В резултат на това е установено, че добавката на канела намалява нивото на глюкоза в кръвта на гладно и подобрява реакциите на организма при приема на храна, съдържаща въглехидрати, т.е. намалявал е факторите за предиабет. Канелата се понасяла добре от участниците и нито у един не се е проявила алергична реакция.

Изследването е показало положителния ефект от добавянето на канела в храната за поддържане на стабилно ниво на захар. Резултатите дават основание да се направят по-обстойни изследвания, за да се изясни дали канелата може да намали риска от развитие на диабет с течение на времето.

По оценка на учените, около 90 милиона души в САЩ имат предиабет, който възниква, когато нивото на захар в кръвта постоянно е над нормата. Това състояние води до развитието на диабет, последиците от който могат да създадат множество проблеми за здравето – от затлъстяване до безплодие, заболяване на ставите и костите и хормонален рак.

За хората с предиабет е особено важно да контролират гликемията, а лекарите и диетолозите постоянно търсят продукт, който да поддържа нормалното ниво на захар в кръвта. Подчертава се, че това е най-важната стратегия за немедикаментозна профилактика на диабета.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *