Френският парламент прие спорния закон, даващ повече правомощия на полицаите

Френският парламент прие днес закон за всеобщата сигурност, който дава повече правомощия на полицията, въпреки критиките на правозащитни активисти, според които той застрашава усилията за разкриване на полицейски произвол, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Нормативният акт бе одобрен със 75 срещу 33 гласа от Националното събрание – долната камара на парламента, където внеслата законопроекта партия на президента Еманюел Макрон има голямо мнозинство. Той вече мина в Сената.

В опит да успокоят критиките, които през есента предизвикаха масови протести в цяла Франция, законодателите пренаписаха спорния член 24 от текста. В новата му версия вече се казва, че съдействието за идентифициране на изпълняващите служебните си задължения полицаи „с очевидното намерение да се нанесе вреда“ ще се наказва със затвор до пет години и глоба от 75 000 евро.

През ноември в Париж десетки хиляди души протестираха срещу първоначалната формулировка на този член, която криминализираше публикуването на снимки на полицаи с намерението да им се навреди.

Противниците на новия закон смятат, че съдържащата се в него формулировка остава твърде обтекаема и подлежи на тълкуване от полицаите. Те също така се опасяват, че този нормативен акт ще сплаши хора, които се опитват да се борят срещу полицейския произвол и дискриминация чрез правене и публикуване на снимки и видеозаписи.

Правителството на Макрон заяви, че законът е необходим за по-добра защита на полицаите, които са заплашвани и нападани от екстремисти и подложени на все по-голям тормоз в социалните мрежи. Текстът също така дава по-голяма автономия на полицейските сили на местно ниво и разширява възможностите за използване на наблюдателни дронове.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *