Шарка плъзна в детски градини и училища

Момиченце на две години е заболяло от морбили в периода 2-8 декември. То е настанено за лечение в инфекциозното отделение на пернишката болница, съобщиха от РЗИ. Детето е с постоянен адрес във Вълчедръм, но временно пребивава на територията на радомирското с. Прибой.

По детски градини и училища в Пернишко пък плъзна варицела. 14 са новите случаи на шарка. Заболелите са от Перник, Радомир, с. Рударци, с. Дивотино, с. Драгичево и с. Студена. Болните са във възрастовите групи 1-4 г. (4 сл.), 5-9 г. (7 сл.), 10-14 г. (2 сл.), 15-19 г. (0 сл.) и 20-40 г. (1 сл.). Засегнати организирани колективи: ОУ „Св. Климент Охридски“ – с. Рударци и детските градини в Рударци, Драгичево, Студена и Дивотино. Болни има и в училището в квартал „Тева“ в Перник. Родители твърдят, че децата им трябва да преболедуват шарките до 6-7-годишна възраст. След това се изкарвали по-тежко.

8-годишно момиче пък се е заразило със скарлатина. То се лекува в инфекциозното отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова“. 

44-годишна жена е настанена в лечебницата с вирусен хепатит Е.

За всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

        КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *