Наставникът на орлетата Н. Шенсой: Без основен спонсор сме заникъде, лагерът в Турция е под въпрос

Наставникът на орлетата Наджи Шенсой изрази притесненията си от евентуалния провал на лагера в Турция. Косоварят призна, че престоят в югоизточната ни съседка все още не е обезпечен финансово, и горещо препоръча отговорните фактори в благоевградския клуб да направят всичко възможно да намерят генерален спонсор на отбора. По негово нареждане от тима бяха освободени Богомил Дяков, Александър Якимов и Антонио Хаджииванов, групата отново набъбна с привличането на тримата адаши Даниел Младенов, Даниел Генов и Даниел Пехливанов, както и на Смаил Креболиев и Манол Чапов. 

– Г-н Шенсой, има ли още футболисти, които не искате в отбора си за пролетния полусезон?

– Вижте, думата не ги искам ми е някак си много агресивна. Всички отбори, и най-големите като „Реал“ и „Барселона“, правят трансфери и след 6 месеца установяват, че са сгрешили в избора си. В нашия случай седнахме заедно с моите помощници и с клубните ръководители и заедно, не само аз, взехме решението с кои играчи да се разделим. Това са момчета, които не показаха нужната ефективност, продуктивност и рентабилност, трите големи фактора на икономиката. Така се стигна до решението да търсим футболисти, които отговарят на горните условия. Както казах още първия ден като треньор в Благоевград, отборът ни е хетерогенен, а трябва да е хомогенен. Ето, вече ги няма Дяков, Якимов и Хаджииванов, вместо тях търсим по-офанзивни хора. Взехме Дани Младенов, за когото можем да кажем, че сменя Хаджииванов. Предстои ни да намерим заместници на другите двама /б.а. интервюто е дадено преди привличането на Генов/. Но няма да вземем дефанзивен играч вместо Дяков, или флангови с бавна скорост вместо Якимов, а по-различен модел футболисти, които да са по-мобилни. Това означава да могат да играят и като крила, и като нападатели като Младенов. Привличането на трима за трима не значи подсилване, а само ще спомогне за хомогенността на отбора. За подсилване можем да говорим, ако дойдат например още двама отгоре.

– Бергонси влиза ли в плановете за пролетния полусезон?

– За съжаление няма да бъде с нас на подготовка, защото не може да издържи на ритъма на работата и натоварванията, които планираме. Ще тренира в Благоевград самостоятелно и мисля, че нещата трудно ще се получат. Много е малка възможността да го използваме този сезон. Имаме само 16 мача. Пак ще говорим с доктора, но той вече каза, че преди края на март или април не очаква да се възстанови.

– По-тежка пролет ли очаква отбора ви, в сравнение с есента?

– Очаквам много по-труден период. През есента винаги има повече изненади, докато през пролетта всеки отбор, всеки клуб се стреми с всички сили да намали грешните стъпки. Затова държа не просто на репродукция в състава ни – колкото освободени, толкова нови, а за реално подсилване. Дойдат ли още двама, тогава мога да кажа, че са ми купили футболисти.

– Накъде е насочена селекцията – към българи или към чужденци?

– Искам да работя с български футболисти. На тях не им е необходимо много време за адаптация, по-лесен е диалогът, комуникацията между нас. Държа на работата и с младите играчи. Да обобщим – приоритет са момчета, излезли от пиринската школа, после от областта и от страната и ако не ги намерим, чак тогава ще погледнем към чужбина. Ето, при нас е Креболиев, наше дете. Като казвам наше, имам предвид на Благоевград, което е изпуснато преди време, но аз мисля, че има достатъчно качества и е перспективен, имал е мачове и за националния отбор в юношеска възраст. Само на 20 години е, здрав, добре сложен и аз се радвам, че е тук.

– По време на ваканцията към Вас имаше голям интерес в Турция, където живеете. Вярно ли е, че са Ви предлагали да поемете местни клубове?

– Право да ви кажа, наистина имаше сериозен интерес от големи медии. Най-авторитетният вестник „Хюриет“ пусна голям репортаж за мен, гостувах в няколко телевизии. Търсеха ме за интервюта, което беше голяма реклама и за „Пирин“. Дори ме питаха за някои наши футболисти. „Пирин“ намери ехо не само в Турция, а и в Кавказ и Азербайджан. Що се отнася до оферти към мен, нямаше нищо конкретно, никой не ми е казвал в прав текст – айде, остави Благоевград и ела при нас.

– Уточнихте ли програмата за втория лагер в Турция?

– Надявам се, че ще заминем за Турция. Още повече че паднаха цените след конфликта с руснаците, които изтеглиха отборите си. Петзвездни хотели предлагат за 35 евро на ден ол инклузив, нищо пари цял ден да ядеш, да пиеш колкото искаш, да ползваш фитнес, джакузи. Няма хотел в Турция на това ниво да не разполага със спа център. С две думи, коментарът е излишен. Освен че е евтино, е и ефективно заради страхотните условия за работа, хубавото време, идеалните терени, многото класни противници за контроли, с които да си сверим часовника. Цял свят ходи в Анталия и това не е случайно.

– Казахте, че се надявате да заминете за Турция. Има ли някакъв проблем?

– Винаги проблемът е в парите. Все пак вярвам, че ще отидем, защото в противен случай плановете ни за добра подготовка ще се объркат. Ако останем в България, ще ни пречи зимата, трудно ще намерим отбори, с които да играем, виждате, че всички се насочват навън, на по-топло. Надявам се ръководството да направи всичко възможно да заминем.

– Искате да кажете, че лагерът не е обезпечен?

– Не е съвсем точно. Просто се чака одобрението от общината на бюджета ни. Доколкото знам, само „Пирин“ и „Монтана“ нямаме генерален спонсор, а всички останали имат. Това значи, че Благоевград трябва да се реорганизира, ако иска да играе в „А“ група и да се равни с другите отбори, т.е. трябва да намери основен спонсор. При група с 16 отбора е лесно, парите не са толкова решаващи и финансите от общината и тежестта на марката „Пирин“  помагаха срещу клубове като Мездра-Ездра и други подобни. Сега обаче, с 10 отбора, нямаш шанс. Затова апелирам към кмета да намери един спонсор и да облекчи нещата. Ще му е по-лесно, защото е от управляващата партия в България. Така ще може да пренасочи спестените средства от клубния бюджет в някоя друга област. За пример ще дам Турция. Там ако общината е от партията, която е на власт, с един телефон се решават проблемите.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *