Безконтролни частни занимални в Благоевград ръсят родители с по 410 лв. такса за месец, плащат по 300 лв. заплата на учител за 9-часов работен ден

Лятната ваканция за малките ученици започна, половината родители са в неведение какво да правят децата си, докато са на работа, и от 2-3 години празнината в Благоевград се запълва от най-новата и модерна форма за пазене на малчуганите, измислена от предприемчивия нашенец – т. нар. частна занималня.
Проблемът е, че нито една институция на територията на областта не знае колко са частните занимални, какъв е капацитетът им, кой ги открива, какви специалисти се грижат за децата там, как се определят цените на услугата, какво правят хлапетата в тези занимални, какво ядят /ако занималнятга предлага и някакви закуски/, и в крайна сметка кой ще носи отговорността, ако на някое дете му се случи нещо.
Регионалният инспекторат по образование в Благоевград категорично не се занимава с частните занимални.
Преди 4 г., когато в една благоевградска такава занималня 9-годишно момиченце бе ухапано по главата от домашния любимец на учителка, ми се наложи да проуча въпроса и тогава установих, че всъщност в Благоевград никой не контролира частните занимални, спомни си шефът на РИО Ивайло Златанов.
Началничката на отдел „Образование“ в община Благоевград Симона Митова също отрече общината да има поглед върху тази нова форма на почасова забавачка. Аз знам за 2 такива занимални в Благоевград, обяви Митова и доста се изненада, когато разбра, че само в интернет циркулира информация за поне 7 такива.
В регионалния регистър на обектите с обществено предназначение, където са регистрирани 4689 обекта – гробища, сауни, басейни, хотелски джакузита, магазини за перилни препарати, детски ясли и градини, училища, обществени перални, микробуси за превозване на хора и т. н., няма нито една регистрирана частна занималня. Д-р Калоянов от Регионалната здравна инспекция в Благоевград, службата, която поддържа този регистър, помоли за 1 час време, в което лично да провери има ли някъде в РЗИ такива форми на извънучебна дейност за деца. 60 минути по-късно откри 3 – „Еврика“, намираща се в сградата на Росен Плевнелиев срещу НХГ, „Happy Kids House“ на Анелия Лалова – в къща срещу закрития пазар, и занималня „Магнаура“ на Севда Марковска, бивша директорка на НХГ.
Контролът, който РЗИ оказва на регистрираните, е една проверка годишно за условията на работа и микроклимата в занималните, обясни Калоянов. Той не бе сигурен дали до момента трите занимални са проверявани, но бе категоричен, че до момента срещу тях в РЗИ няма постъпило никакво оплакване. Храната в тези занимални, ако има такава, пък се контролира от Агенцията по храните, но повечето от тях използват формата кетъринг, в която лицензирани заведения и фирми я доставят на място, разясни докторът.
„Happy Kids House“ е на пазара на услугите от февруари 2015 г. и е доста активна в мрежата. През пролетта тя организира „Пролетна академия“ под мотото „Ще рисуваме, играем и забавляваме!“ с примерна програма, включваща арт ден, разходка до зоопарка, кинопрожекция, посещение на Историческия музей и разходка до парк Бачиново, а сега събира кандидати за лятната ваканция. В сайта й няма информация за цени на час и целева група, но е препълнена със снимки на щастливи дечица, боядисващи яйца, маскирани за Хулоуин и т. н.
„Президентската“ частна занималня „Еврика“ с управител Катя Митева претендира да работи в сферата на „доставки за нуждите на образованието“. Работното й време е от 7,45 до 19.30 и сайтът й е пълен с правилата на Далай Лама за щастлив живот. В занималнята се рекламират „Нови методики на обучение. Нови резултати. Нов начин на мислене. Нов живот“, каквото и да значи това. За дете от 1 клас до 4 клас родителят плаща 13 лв. на ден, в 5 и 6 клас – 14 лв., а за седмокласниците вече е 15 лв. на ден. За храната родителите дължат още 2,50 лв. дневно с обещанието, че ще е топла и от заведение. Ако платят още 1 лв. на ден, могат да разчитат възрастен да придружи детето им от и до вкъщи. Така ако родителят поиска детето му, което е в VІІ клас, да ходи цял месец на частна занималня, мастрафът ще му излезе 410 лв. Най-евтино ще е за първолак – 363 лв. месечно, ако въобще родителят може да си го позволи.
Гордостта на „Еврика“ е обучението по математика, което се провежда по системата JUMP Math, въдедена в образователната система на страната ни от неправителствена организация, самонарекло се Институт за прогресивно образование, с управител Явор Джонев. Проектът е до 2020 г., а като финансов резултат за последната приключила година е посочено 0 лв. Въпреки фундаменталните резултати, които НПО-то обещава /като тази всички деца да станат пълни отличници по математика/, системата JUMP Math в Благоевградска област се ползва само от „Еврика“, 3 математички в Гоце Делчев и по 1 в Петрич и с. Склаве.
„Магнаура“ е третата и последна регистрирана частна занималня в Благоевград. Тя работи от май до началото на м. септември и е с целева група деца от 5 до 11 г. Открита е през 1999 г., заниманията с децата в нея са целодневни – от 8,30 до 17.30 часа, или полудневни – до 13.30, с или без топъл обяд в заведение. Предлагат се дейности по интереси, четене на приказки по роли, рисуване, кулинарни състезания, разходки, боулинг и какво ли още не. Цените са като на другите 2 занимални, а и тук безплатен обяд няма.
В регистърите на РЗИ и останалите държавни и общински институции другите частни занимални отсъстват, но пък са с доста активна регистрация в социалните мрежи, откъдето, видимо, събират клиентите си.
От нерегистрираните занимални „Никеа“ на ул. „ Марица“ е сред най-популярните заради свръхактивността й в интернет. И тук се предлагат „професионално обучение в занималня, съпроводено с допълнителна работа по учебната програма и множество забавни и развиващи игри, допълнителни курсове по английски език, български език и литература, математика, спортни танци, рисуване, приложни изкуства и др.“ Ангажираните родители могат да се възползват от опцията почасово гледане на деца.
Друга частна занималня, намираща се на ул. „Скаптопара“ в кооперацията до бившата автогара „Кончето“, повдига завесата около договорните отношения на собствениците с персонала, който наемат за гледане на децата. По обява за предлагане на работа репортер на вестник „Струма“ се яви на интервю, от което стана ясно само, че трябва да подаде заявление за постъпване на работа /това било новото име на старата молба/, освен това за 5-дневна работна седмица с продължителност на работния ден от 9 часа /от 8.00 до 17.00 часа/ ще получава заплата от 300 лв.
От съпоставката на тази заплата и таксите за гледане на деца излиза, че парите, които родителите плащат месечно за 3 деца на частна занималня, ще са предостатъчни за заплатите на 2 учителки, които ще работят по 9 часа всеки ден през латото, за да завържат бюджета си. Всички останали пари отиват кеш при предприемчивия собственик на занималнята, който я открива като едноличен търговец – може и в хола на семейната панелка.
Липсата на всякакъв контрол върху частните занимални всъщност е доста опасно и рисковано за децата и родителите, защото не е ясно дали собственикът на занималнята е психически здрав, чисто ли е съдебното му минало, дали не е член на секта и т. н. Само преди 2 г. в Бургас избухна подобен скандал – оказа се, че частна занималня там обучава деца в религия без знанието на родителите им. Майка разбрала случайно, че преподаватели на момченцето й са пастори от Апостолската християнска църква „Ново поколение”, поради което всеки ден те карали децата да коленичат на земята и да молят Бог да изчисти сърцата им. На всичкото отгоре хлапетата били принуждавани и да пазят в тайна това.
И тъй като закони за частните занимални видимо няма, тук на помощ може да дойде единствено интернет – в социалните мрежи има десетки сайтове, в които родители си разменят информация за различни занимални, и от там всеки родител би могъл да се ориентира до колко безопасно е да пусне детето си в нея. От РЗИ -Благоевград пък призовават всеки, които има проблем с такава занималня, да подаде сигнал при тях.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *