Продават обзавеждането на кметовете на Струмяни и Симитли, искат им 408 000 лв., или се разделят с всичко

Бюрата, библиотеките, гардеробите, столовете, компютрите, копирната и всякаква друга техника в кметството на община Струмяни ще бъдат изнесени на публична продан след 1 месец – на 7 юли, ако дотогава кметът Емил Илиев не намери 260 000 лв., които общината дължи на регистрираната в с. Долна Градешница строителна фирма „Аделина Стил-99“.
Във вторник за няколко часа преди обяд съдебен изпълнител и адвокатът на фирмата Георги Чорбаджийски описаха вещите в стаите на кметството, но не успяха да представят протокола на градоначалника, тъй като още в началото на описа той напусна разгневен сградата и не се върна, докато те не си тръгнаха.
Огромният за Струмяни дълг е натрупан по време на предишното управление на общината, когато кмет беше Валентин Чиликов. След като той загуби изборите през 2011 г., общината стана обект на финансово-счетоводна проверка, която разнищи всички договори, сключвани от Чиликов през периода 01.10.2008 – 31.12.2011, и тогава проверяващите, ръководени от Димитър Атанасов – финансов ревизор и контрольор, вътрешен одитор и ръководител звено „Вътрешен одит”, в близо 20 страници описаха нарушенията, свързани с наемането за общински обекти и мероприятия на две фирми – „Бетон” ЕООД на санданчанина Андон Червенков и „Аделина стил-99” на Искра и Васил Георгиеви. Според ревизионния доклад тогава ръководената от кмета Валентин Чиликов община Струмяни бе натрупала за последните 3 г. от управлението му задължения в размер на 1 409 079.48 лв., близо 1/3 от които за поръчки, дадени на „Аделина стил-99“.
Самата фирма е регистрирана през 1999 г. и първите 4 г. се занимава основно с електроизграждане, впоследствие започва и строителство и изолации на сгради, ВиК инсталации и други строителни дейности, а от 2003 г. изгражда и поддържа мрежите за улично осветление на общините Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич. През последните години тя стана синоним на вечния победител в почти всички обществени поръчки, обявявани в тези 4 общини.
По същата схема – извършени, но неплатени дейности от предишната кметска управа, фирмата има да взема от община Кресна близо 600 000 лв. Парите са за възлагани й от екскмета Илиян Кръстев строителни и други дейности като работа по електричеството във вилна зона Върбите в местността Синаница над Кресна, електрическо захранване в сградата на бизнес центъра до общината, канализация и почистване на дере в с. Долна Градешница. Така че не е изключено скоро без бюро да остане и кресненският градоначалник Н. Георгиев.
„О, изобщо не ме притеснява описът на мебелите в кабинета ми, това е 6-годишна сага и вече съм й свикнал – коментира кметът на Струмяни Е. Илиев, когото вчера открихме по телефона. – Преди 3 г. аз платих на „Аделина Стил-99“ 300 000 лв., сега до края на този месец ще платя и останалите близо 300 000 лв., но се радвам, че повече с тях общината няма да работи”, заяви Илиев.
Припомняме, че през 2012 г. община Струмяни имаше да погасява над 4 милиона лева задължения при годишен бюджет 3,3 милиона лева, все още част от този дълг стои непогасена и по тази причина сумата от 300 000 лв. съвсем не е малка.
Вчера в същото положение заради същата фирма се озова и кметът на Симитли Апостол Апостолов. Неговият дълг към „Аделина стил“ е за 148 000 лв., които общината дължи за спортната зала. Сутринта съдебен изпълнител описа залата, в която най-ценна е климатичната инсталация, направи запор и на 10 общински обекта. В Симитли срокът за погасяване на задължението е 8 юли, след което съдебнотго изпълнение плаши с публична продан.
„Нямам толкова пари накуп, разбрахме се да погасявам по 10 000 лв. месечно, а ако им е малко, да идват и да ми вземат бюрото, всичко им давам”, коментира Апостолов.
Проблемът на симитличани с този дълг е, че все още за него няма влязло в сила съдебно решение – след като Апелативният съд се произнесъл в полза на „Аделина стил”, общината обжалвала във ВКС, до вчера там нямаше съдебно произнасяне по казуса, но това не попречи на съдебния изпълнител да опише залата.
„Подготвихме се с вариант, ако спечелим делото във ВКС, да предявим насрещен иск срещу „Аделина стил-99“ за същата сума, но се оказа, че междувременно тя е продала задължението на цесия на фирма, която няма никакво имущество, така че цялата процедура се обезсмисля”, обясни правния абсурд юрист на Общинска администрация в Симитли.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *