След препоръка на щаба в Петрич! Кметът Д. Бръчков: Командировам 46 училищни медсестри и фелдшери в битката с Ковид-19, който откаже – в неплатен отпуск

46 медицински сестри и фелдшери от петричките училища, детски градини и ясли ще бъдат командировани да помагат в болницата и в социалните заведения за времето, в което няма да се провеждат присъствени учебни занятия. Това препоръча Общинският оперативен щаб на кмета на община Петрич Димитър Бръчков като работодател на медицинския персонал в детските градини и училища да възложи на фелдшерите и медицински сестри от училищно и детско здравеопазване, както и на сестрите от яслените групи към детските градини, временно, за срока на преустановяване на присъствените учебни занятия за децата и учениците, да работят в МБАЛ „Югозападна болница” ЕООД – адрес Петрич, в разкритите социални услуги на територията на община Петрич – Дневен център за деца с увреждания „Слънце”, Дневен център за лица с увреждания „Надежда”, Център за обществена подкрепа, Център за настаняване от семеен тип – с. Първомай, Център за настаняване от семеен тип – град Петрич, Преходно жилище – град Петрич и Домашен социален патронаж.

„Решението на Общинския оперативен щаб в Петрич ще бъде изпълнено от мен. Това е начинът да бъдем солидарни с медиците, които са на първа линия в битката срещу заразата. В общината разполагаме с 46 човека медицински персонал. Очаквам същото да направят и другите общини“, заяви за „Струма“ кметът Димитър Бръчков, който също изкара коронавируса.

Съгласно чл. 120 от Кодекса на труда работодателят може при производствена необходимост, както и при престой, да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой – докато той продължава.

Медсестрите и фелдшерите, които поради някакви причини не са съгласни с временния трансфер, ще трябва да излязат в неплатен отпуск.

Обстановката в община Петрич е усложнена, за две седмици, от 11 до 25 ноември, са регистрирани 176 лица с Ковид-19 съгласно националната информационна система. Към момента във вътрешно отделение са настанени 19 души, в инфекциозно – 12, в неврологично – 12, в детско отделение са настанени 15, 5-има са пациентите в ОАИЛ.

С решение на оперативния щаб се отменят Станчинарските игри, които се провеждат всяка година на 1 януари, както и всички културни прояви в общината до 03.01.2021 г. До този срок няма да работят двете спортни зали в Петрич и клубовете на пенсионера и инвалида. Преустановяват се всички групови репетиционни дейности от танцовото, актьорското, музикалното и изобразително изкуство на открито и закрито. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия със състезателен и тренировъчен характер на закрито също се преустановяват.

Протоколът от заседанието на Общинския оперативен щаб в Петрич е изпратен на вниманието на Областния оперативен щаб и РЗИ – Благоевград.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *