Учени: Опасни трусове край Гоце Делчев! Две земетресения ни връхлитат през есента

Потъването на съседна Гърция с по сантиметър за всяка година създава по-голям риск от земетресения по нашите територии, коментират сеизмолозите.

Специалистите от БАН са категорични, че ендогенните процеси в южната ни съседка могат да доведат до опасни трусове в районите на Велинград и Гоце Делчев. Рисковите дати, които експертите посочват, са в началото на месец септември – между 4 и 6, както и в края му – между 18 и 20. За да удостоверят прогнозите си, сеизмолозите допълват, че изчисленията им са направени на база отношенията между Слънцето и Луната и къде започват движенията, които са способни да предизвикват напуквания на земната кора. По същия метод през годините учените у нас са познали над 1000 земетресения, пише Ретро.

В същото време почти всяка втора сграда у нас не може да издържи на силен трус, коментират инженери. Според тях 48% от постройките не са укрепени, така че да устоят на трус от 8-9 степен. Статистиката показва, че през 1964 г. земетръсната площ у нас е била едва 14%. През 1977 г. скача на 39, а днес се изчислява на 99 на сто. Това означава, че строените преди 50 години жилища не отговарят на условията за устойчивост при земетресения. Изводите на инженерите са, че 2 милиона апартамента са застрашени от разрушаване поради тяхната сеизмична неосигуреност.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *