Забравете за тези 10 неща преди лягане и ще се преродите

В един или друг период всеки от нас е имал проблеми със съня. В момента, в който си легнете, започвате да мислите за всичко, което се е случило през деня, умът ви препуска през събитията или не можете да спрете да мислите за задачите от следващия ден. Според д-р Меркола, „почти 41 милиона възрастни в Америка спят по шест часа или по-малко часа всяка нощ, излагайки се на риск от неблагоприятни здравни последици (като сърдечни заболявания и затлъстяване) и потенциално смъртоносно шофиране, свързано с липса на сън“. Подобно на храненето, сънят е от съществено значение за вашето здраве. Лишаването от него може да доведе до сериозни психически и физически проблеми, предупреждават лекари. Как обаче да си осигурим здравословен и пълноценен сън? Вижте какво НЕ трябва да правите преди лягане, за да се радвате на спокойна и релаксираща нощ.

Пиете кофеин
Кофеинът е стимулант. Следователно той ще предизвика смущение в съня, което ще ви попречи да заспите или ще ви държи будни през нощта. Консумирайки го няколко часа преди сън, нарушавате вътрешния часовник на организма си.

Пушите
Въпреки че пушачите смятат, че тютюнопушенето успокоява нервите, вечерната цигара всъщност причинява повече вреда, отколкото полза. Никотинът е стимулант, който води до затруднения в съня.

Алкохол
Може да ви се струва, че след няколко чаши вино ще заспите по-бързо, но всъщност то ви пречи за дълбокия сън и може да доведе до събуждане в средата на нощта. Забравете за виното преди лягане, а пийнете чаша с вечерята.

Изкуствена светлина
Светлината от екрана на вашия телефон /телевизор/компютър е вредна за съня ви. Според CNET, синята светлина, която LED екранът излъчва, може да забави или да спре производството на мелатонин, а без него оставаме будни по-дълго.

Прием на някои лекарства
Някои лекарства е доказано, че причиняват безсъние и нарушават съня. Говорете с вашия лекар, ако усетите, че има проблем.

Гледате страшни филми или шоута
Повече телевизия през нощта означава по-малко сън, но телевизионно шоу или предаване със стресови сцени прави положението още по-лошо. Изследванията показват, че онези, които гледат такива програми преди сън, не могат да заспят лесно.

Храните се преди лягане
Опитвайки се да заспите на пълен стомах е доста неприятно. Храненето преди лягане може да предизвика газове или киселини и да ви държи будни. Хранете се поне 2-3  часа преди сън и опитайте да не консумирате повече от 600 калории.

Ядете шоколад
Д-р Меркола обяснява, че „тъмният шоколад, макар и най-здравословната форма на шоколад от гледна точка на антиоксидантите, може да съдържа високи нива на кофеин, които ще ви държат будни през нощта, ако сте чувствителни. Също така съдържа и обромин – съединение, което има кофеинов ефект. “

Тренирате точно преди лягане
Тренировките късно вече може да се окаже пагубна за добрия нощен сън. Въпреки че упражненията помагат да спите, те също могат да ви накарат да се чувствате по-будни и бдителни.

Ядете пикантни храни
Това, което ядете преди лягане, ще определи как ще се чувствате през цялата нощ. Кой иска да се събуди и да се почувства дискомфортно? Ако усетите парене в корема, това може да се дължи на пикантна храна преди лягане. Затова я пропуснете.

Източник: profit.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *